3D secure

3D Secure er en sikkerhetsstandard brukt av Verified by Visa og MasterCard SecureCode. Dette brukes i forbindelse med debetkort og kredittkort utviklet av Visa og MasterCard.

Når 3D Secure blir brukt, er dette en ekstra sikkerhetsforanstaltning når du skal betale med kortet ditt. Etter at du har lagt inn kortopplysninger kan verifiseringen skje på flere måter.  Enten vil du motta et engangspassord på SMS, som skal tastes inn for å gjennomføre kortkjøpet, eller du får koden fra BankID eller BankID på mobil.

3D Secure er et ekstra lag av sikkerhet

3D Secure er et ekstra lag av sikkerhet, som gjør alle transaksjoner med kortet betraktelig sikrere. Dette er blitt standard sammen med norske kort, enten det er debetkort eller kredittkort. Hvis du benytter 3D Secure, for å godkjenne betalinger, vil du stille sterkere i tilfelle av svindel, og banken vil i de aller fleste tilfeller stå ansvarlig. Banken kan nemlig være ansvarlig for en eventuell svindelsak og erstatning hvis du er økonomisk skadelidende på grunn av dette, ekempelvis hvis du blir utsatt for ID tyveri.

Navnet 3D Secure er faktisk avslørende for hvilken teknologi som ligger bak. I sikkerhetsnettet, som 3D Secure gir deg, er det nemlig tre lag som skal autentiseres. Når du ser skjermbildet til hele prosessen med autorisasjon laste inn, vil du få kontakt med banken til der du skal betale. Deretter din egen bank og et interoperativt domene (infrastruktur til ulike kort, kredittkort og andre finansielle betalingsmidler som understøtter 3D Secure-protokollen). Sistnevnte vil forbinde din bank og den banken du betaler inn penger til.

Siden det kun er deg og banken din som vet hvilket passord du har, er det nærmest umulig for andre å benytte seg av kortet ditt til svindel. 3D Secure er den mest benyttede metoden for å verifisere at du er deg. Da vet banken at du godkjenner den betalingen, eller transaksjonen, som blir gjennomført.

Vær sikker på nett!

En svakhet til 3D Secure er at det kan være vanskelig å vite helt hundre prosent om den nettsiden du betaler inn penger til er genuin, er det en teoretisk mulighet for at du kan bli svindlet. Selv om banken i de aller, aller fleste stilfeller vil stå erstatningsansvarlig, er det lurt å ta noen forholdsregler. Sjekk alltid at du er over en sikker forbindelse («https://» før domenenavnet) eller at du er inne på en nettside/nettbutikk du stoler på. Det er nemlig ikke alle nettsider som bruker sikker forbindelse. Dette er fordi det er mange tilfeller hvor det ikke er nødvendig, og internett «henger etter» på sikkerhetsområdet. Ellers kan du betrakte det som trygt og sikkert å benytte deg av 3D Secure. Når du handler på nett (sikker netthandel) eller bruker kredittkortet i en annen sammenheng til online transaksjoner. Det lønner seg å ta i bruk enkelte sikkerhetstips for å forhindre eventuell svindel.

Det er ikke bare Visa og MasterCard som benytter seg av protokollen til 3D Secure. American Express bruker den, i forbindelse med American Express SafeKey, og JCB International med J/B Secure.

.

Scroll to top