Betalingskort

Et betalingskort er laget av plastikk, og kan brukes til å betale i fysiske butikker, nettbutikker, restauranter og andre POS (Pont of Sale). Den kan benyttes i stedet for kontanter, ta ut penger i minibank m.m. Begrepet dekker over debetkort – hvor betalingen debiteres umiddelbart fra konto, eller noen dager etter kjøpet. Kredittkort (typer kredittkort) går også under dette begrepet – dette er et kort med utsatt betaling, som har månedlig avregning eller etter annen avtale.

Noen av de mest kjente selskapene som kan tilby betalingskort er:

Betalingskort i utlandet

Noen typer betalingskort kan bare brukes lokalt (Dankort i Danmark er et godt eksempel på dette), men de fleste kan benyttes i hele verden. Med et betalingskort slipper du å veksle om i lokal valuta, på reiser, og gjør det overflødig med reisesjekker.

Vær oppmerksom på at hver gang du tar ut penger i en minibank med debetkort så vil det påløpe et lite gebyr i noen tilfeller, spesielt i utlandet. Har du et gebyrfritt kredittkort så vil det ofte være gebyrfritt å bruke kortet, men det kommer gjerne på et uttaksgebyr hvis du skal ha ut kontanter.

De ulike selskapene opererer ulikt. Bank Norwegian sitt kredittkort kan du for eksempel bruke gebyrfritt i utlandet også. Noen butikker i utlandet tar et ekstra gebyr hvis du vil betale med kredittkort, men praksisen varierer veldig fra land til land. Noen nekter også å akseptere enkelte betalingskort, så det kan lønne seg å ha en av de mest utbredte (Visa/ MasterCard fx) tilgjengelig.

Betalingskort sikkerhet

Før i tiden ville alltid autoriseringen av betalingskortet skje ved at en magnetstripe ble avlest. Deretter skulle en firesifret hemmelig PIN-kode bli tastet inn. Et moderne betalingskort har nå en egen chip til å identifisere og få kontakt med banken, og de mest avanserte er kontaktløse kort. Dette gir en større sikkerhet mot kredittkortsvindel.

Det er nå ihvertfall ca. 14,7  millioner betalingskort i omløp (i følge denne artikkelen), noe som inkluderer bankkort (uten tilknytning til et kortselskap – kun banken direkte), Visa/MasterCard kredittkort eller debetkort, American Express og Diners Club. Visa og MasterCard i Norge driftes Teller.

Når du handler på nett med et betalingskort, kan det være nødvendig med en personlig kode. Dette kan være sikkerhetsløsninger som Verified by Visa, MasterCard SecureCodeAmerican Express SafeKey eller alt etter hvilket betalingskort du innehar. Dette gir en ekstra sikkerhet når du bruker kortet på nett sammen med andre sikkerhetsløsninger som BankID.

Betaling med kort

Det vil fremgå etter skilting eller på nettsiden, om en bedrift, butikk eller lignende tar imot det enkelte betalingskortet. Du skal se etter logoen til korttypen din for å vite om du kan betale med det aktuelle kredittkortet eller debetkortet. Se også etter logoen til BankAxept, fordi dette er et norsk betalingssystem som aksepterer aller kort utstedt av en norsk bank.

Når du handler med et betalingskort vil beløpet reserveres på kontoen din. Det skjer med en gang banken har fått beskjed om at det har skjedd en transaksjon. Det betyr, at du ikke lengre disponerer det reserverte beløpet. Og det vil bli trukket fra konto så snart banken har mottatt betalingskravet fra betalingsmottakeren.

Sjekk denne videosnutten fra BankAxept, som viser litt om kontaktløs betaling:

Scroll to top