Aconto

Aconto

Låneeksempel: 65.000/over 5 år, nominell rente 12,86%, effektiv rente 14,18%. Totalt 89.400,- , Kost 21.400,-

Søk her

Låne penger til aksjer

Noen ganger kan du kommer over aksjetips som lover gull og grønne skoger. Da kan det være greit å ha litt ekstra sparepenger som du kan kjøpe aksjer for. Men, noen ganger har man ikke penger til overs. Er det da mulig å låne penger til aksjer, og hvor risikabelt er det?

Hvordan låne penger til aksjeinvestering

Det er flere måter å låne penger til investering, og de ulike metodene du kan bruke har sine fordeler og ulemper. Før du gjør et kjøp av aksjer for lånte penger er det viktig å sette seg godt inn i hvordan de ulike metodene fungerer. Som kjent er investeringer i aksjer og andre verdipapirer forbundet med risiko.

Dersom kursen faller vil det føre til at du får et papirtap og uten at kursen stiger igjen kan det ende opp som et realisert tap. Har du i tillegg lånt penger kan en fallende kurs gi deg et overraskende stort tap.

Gearingeffekt på investeringer

Årsaken til at et tap kan bli større når du investerer med lånte penger er gearingeffekten. La oss si at du investerer 20000 kr av dine egne penger, og samtidig bruker du 80000 kr som du har lånt til investering. Det betyr at du eier aksjer for 100000 kr.

Så lenge kursen på investeringen stiger vil du få en veldig god avkastning. Se for deg at aksjekursen stiger 20 %. Dette fører til at investeringen din som var verdt 100000 kr er nå verdt 120000 kr. Av disse er 80000 kr lån, og når det er betalt tilbake sitter du igjen med 40000 kr. Her tenker vi ikke på renter, for å holde det enkelt.

Faller derimot kursen 20 %, vil den opprinnelige investeringen din kun være verdt 80000 kr, og her er det ikke de lånte pengene som forsvinner. Det er dine egne penger. Selger du ut aksjene dine vil du sitte igjen med 80000 kr som går til å dekke lånet, og alle dine egne penger er tapt.

Bruke kredittkort eller forbrukslån til aksjekjøp

Dersom du bruker penger fra kredittkort eller forbrukslån til aksjekjøp vil du ikke få en gearingeffekt på investeringen. Men, her er det viktig at du er obs på at dersom kursen faller vil du tape pengene du har lånt.

I tillegg kommer renter du må betale på lånet. Normalt er renten på kredittkort og forbrukslån ganske høy, selv om du har brukt mye tid på å finne frem til den beste låneavtalen som gir deg forbrukslån med lav rente. Det er også slik at ingen aksjetips har 100 % garanti på å slå til, dermed kan det å ta opp lån for å investere være veldig risikabelt.

Bruk av aksjekreditt

Dersom du har vært innom et aksjeforum eller lest finansaviser har du nok kommet over uttrykket aksjekreditt eller verdipapirbelåning. Med denne formen for lån vil du få en gearingeffekt på investeringen din. Dette skyldes at det er krav om at du må stille med egenkapital som sikkerhet for å kunne bruke denne kontokreditten. Siden du får gearingeffekten blir dette en investering som har høy risiko. Det finnes riktignok måter å beskytte seg mot denne på.

Det verktøyet du kan bruke som beskyttelse er en stop/loss ordre. Dette er en automatisk salgsordre som utløses automatisk, men det er ingen garanti for at du får solgt til den kursen du ønsker. Når du legger inn denne orden setter du opp en triggerkurs og en salgskurs. Faller kursen på investeringen din ned til triggerkurs vil orden legges ut i markedet. Det vil så bli forsøkt å selge aksjene din til den salgskursen du har oppgitt at du er villig å selge til. Her kommer nok en risiko, nemlig slippage.

Når en aksjekurs faller kan det være langt mellom kursene kjøperne er villige til å betale og hva selgerne er villige å selge til. Faller kursen din under salgskursen du har satt opp får du slippage, og du vil ikke få solgt. Dermed blir du sittende med et urealisert tap som er større enn hva du opprinnelig var villig til å ta.

Vil det lønne seg å låne penger til investering?

Nå har vi brukt mye tid på å gå gjennom noen av de typene risiko du møter på dersom du bruker lånte penger til å investere. Ennå har vi ikke snakket om det kan lønne seg, men det skal vi gjøre nå. Når vi skal se om dette kan lønne seg må vi se på forventet avkastning og utgifter.

Nybegynner har ofte en overdreven optimisme når det kommer til forventet avkastning. En ny undersøkelse utført av Schroders viste at snittet av de 23450 respondentene forventet en årlig avkastning på 15,4 % over de neste fem årene. De som ble spurt i undersøkelsen var private investorer fra 32 ulike land.

Hva man faktisk kan forvente seg i avkastning har historisk vist seg å være langt lavere. Siden 1920 har for eksempel amerikanske aksjer gitt en årlig avkastning på rundt 6,2 % i snitt. Oslo Børs har riktignok gjort det langt bedre. Siden 1982 har den årlige avkastningen ligget rundt 11,2 % i snitt.

Så vil det lønne seg å låne penger for å investere i aksjer? Tja, det kan. Det som er viktig er å finne et lån som har lav rente. Videre er det også veldig viktig å være klar over risikoen du løper. At Oslo Børs har gitt en årlig avkastning på 11,2 % de siste 18 årene er ingen garanti for at det skal skje i år.

Hvordan ny teknologi kan forandre den finansielle verden

Teknologi og finansverden

Ny teknologi er noe vi alltid kan bruke, Ja, det er jo nettopp nyskapende ideer, som gjør at verden beveger seg fremover. I denne artikkelen skal vi se på hva vi kan forvente av ny teknologi i tiden fremover, og hvordan dette kan forandre den finansielle verden, som vi kjenner den. Kryptovaluta – kjenner vi allerede godt Bitcoin var starten på noe nytt. Og det kan vi trygt si, i … Les mer

E-lommeboken MuchBetter

Much Better E-lommebok

E-lommebøker er elektroniske lommebøker hvor du kan foreta både innskudd og uttak. Dersom du har sikkerhet som førsteprioritet og er skeptisk til å legge igjen for mye informasjon og spor på nettet, er en e-lommebok det perfekte alternativet for deg. Målet om å være MuchBetter Det er mange ulike e-lommebøker å velge mellom, og en av de nyeste er den prisbelønte betalingsappen MuchBetter, som så dagens lys i 2019. De kommer … Les mer

Engelsk fotball – godt forplantet i det norske sportsmiljøet

Fotball fantasy league

En ny fotballsesong nærmer seg med stormskritt for Premier League i England. Den engelske toppdivisjonen, som går for å være verdens mest populære sportsliga, er snart klar for å sparke ball igjen. Nordmenn er som kjent ihuga tilhengere av engelsk fotball, og mange kommer til å sitte klistret til TV-en. Noen kommer imidlertid til å oppfylle drømmen om å oppleve en kamp live på stadion i England.  Engelsk fotball har … Les mer

Bli kvitt gjeld på 1,2…5

bli gjeldfri og nyt livet

Har du mye gjeld? Da skal du ikke fortvile, det er mulig å komme ut av den onde spiralen, og ta kontroll over økonomien din igjen. Dette krever du tar noen grep, som kan være inngripende, men som i siste ende vil få deg ut av gjelda. Her har vi listet opp fem punkter, som hjelper deg på vei mot en gjeldfri hverdag.  1. Få oversikt  Det aller viktigste du gjør, for å komme … Les mer

Neteller og Skrill – noen forskjeller mellom disse pengeoverføringstjenestene

Skrill og neteller

Pengeoverføring har kommet en lang vei. I dag kan man enkelt og med noen klikk sende penger til andre som sitter i andre deler av veien, uten å måtte gå i banken, eller kan betale på nett uten bruk av bankkort. Det takket være nyere teknologi. Med dette har det også dukket opp mange tilbydere av nettopp digital pengeoverføring. To av disse er Neteller og Skrill, som begge har vært … Les mer

Bitcoin – et investeringobjekt med potensiale

Investere i bitcoin?

Bitcoin er en form for digital valuta, og uten at vi skal gå helt inn på det tekniske bak, er det en desentralisert valuta, som raskt (og da mener vi raskt) ble enormt populær. Og mange ble rike på et blunk. Faktisk, er en av Danmarks rikeste en nyrik milliardær på nettopp Bitcoin. Dette har selvfølgelig trukket til seg profesjonelle «minere» (som bruker datakraft til å skape mer Bitcoin) og … Les mer

Vipps opplever sterk økning

nordmenn på ferie i norge

I Norge har Vipps virkelig slått an. Det viser seg, at koronaen også endrer måten vi handler på. Vipps opplyser på sine nettsider det er en økning på hele 45%, i forhold til samme periode I fjor. De tok for seg antall ganger vi vippset i juli 2019 og juli 2020, og tallene overrasker kanskje ikke, men er ikke desto mindre oppsiktsvekkende.  Nordmenn valgte ferie på norsk i år  En god forklaring på denne dramatiske økningen, er … Les mer

Mer forbrukslån? Hvorfor ikke vurdere en refinansiering heller

Tid for plan B

Forbrukslån, og andre smålån, er populært – så populært at myndighetene måtte sette ned foten, fordi antallet usikrede lån faktisk hadde potensial til å velte hele den norske økonomien. Det er kanskje satt litt på spissen, men sannheten er nok ikke så alt for langt unna. Uansett, nå har lånemarkedet blitt gjennomregulert og skal vi tro tallene, er det færre og færre som tar opp forholdsvis store lån. Men for de som … Les mer

Beste Kredittkort 2020

Beste Kredittkort 2020

Det er en vanskelig kamp om toppen. Hva som er de beste kredittkort I 2020 er utrolig vanskelig å avgjøre, fordi det er mange ulike aktører på markedet og hver især har sine fordeler og ulemper. Men, det er et par kredittkort som stikker seg ut allikevel.   Vi kan først som sist få på banen, at ingen på listen vil inkludere kredittkort fra ordinære banker, rett og slett fordi du nesten … Les mer

Yoga og investering

Yogateknikker

Ta med deg lærdom fra yogamatten og før det over til hvordan du betrakter penger, fordi dette kan tilføre en helt ny dimensjon til hvordan du tenker investeringer, penger og hva du tar med deg av erfaringer. Du kan ha alt i verden, ingen gjeld og ha en stabil økonomi men om du lever et liv fullt av stress, er konstant sliten og i det hele tatt lever et liv … Les mer